top of page

ΦΟΡΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

34_edited.jpg

ΧΙΟΣ
ένα νησί "κέντημα"




 
16-19 Φεβρουαρίου 
2024

Ελάτε με τη Γεωπαιδεία να εξερευνήσουμε ένα νησί όπου ο άνθρωπος συνδέθηκε άρρηκτα με το περιβάλλον
χρησιμοποιώντας το φυσικό πλούτο για την αυτάρκειά του και μέσω της οργανωμένης καλλιέργειας της γης κατάφερε
να δημιουργήσει παγκόσμια θαλάσσια εμπορικά δίκτυα που επέφεραν τεράστιο οικονομικό πλούτο και κοινωνική ευημερία.

 

Μέσα σε 4 ημέρες γεμάτες γνώση, δραστηριότητες, εικόνες, χρώματα, αρώματα και γεύσεις θα βιώσουμε μαζί μία μοναδική εμπειρία στη φύση που θα μας μείνει αξέχαστη! Θα έρθουμε σε επαφή με τη μοναδική φύση και την πλούσια ιστορία του νησιού, μέσα από επισκέψεις σε μουσεία και γεωτόπους, περιηγήσεις σε γραφικά χωριά και πεζοπορίες σε ιστορικά μονοπάτια, συμμετοχή σε βιωματικά εργαστήρια και αναβιώσεις παραδοσιακών επαγγελμάτων για να γνωρίσουμε τα μοναδικά φυσικά προϊόντα, τον πλούτο της κτηνοτροφικής και αγροτικής δραστηριότητας και τη γαστρονομία.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η γνωριμία με τους ντόπιους και τα παραδοσιακά τους επαγγέλματα. Ξεχωριστή αναμένεται να είναι η συνάντησή μας με τον μαθηματικό, συγγραφέα και πλέον αγρότη Γιάννη Μακριδάκη, ο οποίος έχει περιηγηθεί, μελετήσει, εμπνευστεί και καλλιεργήσει την Χίο ζώντας και εξελίσσοντας έμπρακτα το φυσικό της πλούτο και τον πολιτισμό της. Θα μας μεταφέρει τις ανησυχίες του για το περιβάλλον, τις γνώσεις του και την αγάπη του για τα μαστίχια και θα μας μιλήσει για την επαφή του με τη φύση, τα όνειρά του για την ανάδειξη και την ουσιαστική ανάπτυξη του νησιού μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες. Θα επισκεφτούμε μέρη που έχουν σχέση με τα βιβλία του και θα ζήσουμε ιστορίες των ανθρώπων του νησιού μέσα από τις λογοτεχνικές του «ξεναγήσεις».

Η Χίος, ένας από τους σημαντικότερους ελληνικούς παραδοσιακούς ναυτόπους στο σταυροδρόμι της Ανατολής και της Δύσης, αποτελούσε τον ασφαλέστερο δρόμο για θαλάσσιες επικοινωνίες μεταξύ βορρά και νότου, Εύξεινου Πόντου και Μεσογείου και οι Χιώτες εμπορεύονταν εκτός των άλλων και τα δικά τους προϊόντα. Η βιοποικιλότητα χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική με πλούσια χλωρίδα και καταγεγραμμένα πάνω από 1200 είδη και υποείδη. Στην κεντρική Χίο, το έντονο άρωμα των εσπεριδοειδών ξεχειλίζει από τους οπωρώνες του Κάμπου και είναι ο λόγος που η Χίος έγινε γνωστή ως «μυροβόλος». Σχίνοι ευδοκιμούν σε διάφορα μέρη, μόνο όμως οι χιώτικοι (Pistacia lentiscus var. Chia) «δακρύζουν» την αρωματική ρητίνη, τη μοναδική στον κόσμο μαστίχη που αποτελεί το φυσικό προϊόν - έμβλημα της Χίου!

Επίσης, το νησί χαρακτηρίζεται από υψηλή γεωποικιλότητα που οφείλεται στην ιδιαίτερη γεωλογία του και έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία πλήθους γεωτόπων με παλαιοντολογικό, γεωμορφολογικό, τεκτονικό, ορυκτολογικό και γεωθερμικό ενδιαφέρον. Από αυτά, ξεχωρίζουν τα πετρώματα ηλικίας 450 εκ. χρονών, το καρστικό οροπέδιο του Αίπους, το σπηλαιοβάραθρο στους Ολύμπους που εξακολουθεί να είναι ενεργό ακόμα και σήμερα, τα ηφαιστειακά βότσαλα της παραλίας «Μαύρα Βόλια», τα κοιτάσματα αντιμονίου στην Κέραμο,  τα παλαιότερα απολιθώματα κεφαλόποδων στην Ελλάδα, η εντυπωσιακή κοκκινωπή δομική «Πέτρα Θυμιανών» και τα θερμά ιαματικά νερά στα Αγιάσματα. Η Χίος αποτελεί πραγματικά ένα μοναδικό γεω-πάρκο που μας καλεί να το ανακαλύψουμε!

Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι το νησί κατοικείται από το 6.000 π.Χ. και η άμεση σχέση του ανθρώπου με τη φύση αποδεικνύεται σε όλη την ιστορία της Χίου. Η προστάτιδα της φύσης και της γονιμότητας Θεά Κυβέλη λατρεύεται σε Ιερό στην περιοχή όπου λέγεται ότι δίδασκε ο Όμηρος, ενώ το εμπόριο σε κρασί και μαστίχα πραγματοποιείται ήδη από τον 8ο π.Χ. αιώνα. Οι φράσεις από την αρχαιότητα «Χίος Γέλως» και «Χία ζωή» υποδηλώνουν τις ανέσεις και την ευδαιμονία που επικρατούσαν. Το μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς της UNESCO Νέα Μονή, εκτός από μεγαλόπρεπο μοναστηριακό κέντρο του Βυζαντίου αποτέλεσε το μεγαλύτερο γαιοκτήμονα και την ισχυρότερη οικονομική μονάδα του νησιού για πολλούς αιώνες. Οι Γενουάτες οργάνωσαν την αγροτική οικονομία με αιχμή τα εσπεριδοειδή, τη μαστίχα και το μετάξι κάνοντας τη Χίο γνωστή σε Ευρώπη και Ασία. Κάστρα, πύργοι, βίγλες και οχυρωμένες καστροπολιτείες διατηρούνται σε καλή κατάσταση μέχρι σήμερα αποτελώντας ιδιαίτερο χαρακτηριστικό οχυρωματικής αρχιτεκτονικής στο νησί.

Επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας, αναπτύσσεται η διαχρονική εμπορική σχέση της Χίου µε τα Μικρασιατικά παράλια και τα αστικά κέντρα της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, παρουσιάζεται πνευματική ανάπτυξη ενώ οι περιηγητές που επισκέπτονται το νησί το χαρακτηρίζουν επίγειο παράδεισο!

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, η αποτυχημένη απόπειρα ξεσηκωμού της Χίου οδήγησε στα τραγικά γεγονότα της σφαγής της Χίου, ενώ οι λιγοστοί επιζήσαντες προσπαθούν να ξαναχτίσουν το νησί. Ο «μεγάλος χαλασμός», ένας καταστρεπτικός σεισμός το 1881, ερημώνει τα πάντα. Η Μικρασιατική Καταστροφή, το 1922, επηρεάζει καθοριστικά τη μοίρα της, καθώς αποκόπτεται πλέον από τη Μικρασιατική Ακτή, περιοχή με την οποία για αιώνες είχε επικοινωνία και σχέσεις σε πολλά επίπεδα.

Σήμερα, η Χίος αποτελεί ένα τόπο όπου συνυπάρχουν ζωντανές όλες οι παράμετροι που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία της μέσα από τη μακραίωνη ιστορία της, ενώ τα κύρια προϊόντα που συνεχίζει να παράγει είναι η μαστίχα, το λάδι, τα σύκα και το κρασί, ενώ έχει διεθνή φήμη για το μέγεθος και την ποιότητα της ναυτιλίας της.

Βάση μας θα είναι στο κέντρο η πόλη της Χίου από όπου θα εξορμήσουμε στο νησί!

Στα Νοτιόχωρα,

  • θα μυηθούμε στον κόσμο της μαστίχας στα μαστιχοχώραφα και στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

  • θα χαθούμε στο λαβύρινθο στα πετρόχτιστα Μεστά

  • θα εντυπωσιαστούμε από τον οχυρωματικό πύργο στο κέντρο των Ολύμπων

  • θα πεζοπορήσουμε το ιστορικό μονοπάτι από τους Ολύμπους στα Μεστά

  • θα γευτούμε «υποβρύχιο», γλυκά και λικέρ από μαστίχα

 

Στα κεντρικά της Χίου,

  • θα θαυμάσουμε τα γενουάτικα αρχοντικά και θα ζαλιστούμε από τα αρώματα του μυροβόλου Κάμπου

  • θα «ξεναγηθούμε» στο Λωβοκομείο μέσω της λογοτεχνίας του Γιάννη Μακριδάκη

  • θα εντυπωσιαστούμε από τα ψηφιδωτά στο μνημείο διεθνούς σημασίας της Νέας Μονής

  • θα συγκινηθούμε στο Μουσείο της «Σφαγής της Χίου» στον Αγ. Μηνά

  • θα απολαύσουμε τη μαγική πανοραμική θέα από τα Αυγώνυμα

  • θα «αναρριχηθούμε» στον βράχο του εγκαταλειμμένου Ανάβατου

  • θα πεζοπορήσουμε στο ιστορικό πέτρινο μονοπάτι του Φα -Λιθί

  • θα περπατήσουμε στα σοκάκια της παλιάς πόλης Χίου

  • θα γευτούμε μαρμελάδες και χυμούς από τα εσπεριδοειδή του Κάμπου

 

Στα Βορειόχωρα,

  • θα πεζοπορήσουμε ανάμεσα στις αιωνόβιες ελιές του «δασκάλου» - Ομήρου, στον βραχότοπο του Αίπους

  • θα βιώσουμε την αγροκτηνοτροφική ζωή στον Πιτυό

  • θα περιηγηθούμε στο παρελθόν σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο και λιοτρύβι

  • θα σκαρφαλώσουμε στο Κάστρο της Βολισσού

  • θα πεζοπορήσουμε δίπλα στη θάλασσα μέχρι το αγίασμα της Αγ. Μαρκέλλας

  • θα γευτούμε «χερίσια» μακαρόνια, παραδοσιακά τυριά, ντόπια κρέατα κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο στον Πιτυό

Συνοδοί επιστήμονες, σε όλη την εκδρομή, μοιράζονται βιωματική γνώση και ερμηνεύουν το περιβάλλον (περιβαλλοντική εκπαίδευση) προσφέροντας μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία!

​ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ*

 

1η ΗΜΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16/2/2024

11:30 Άφιξη στο αεροδρόμιο της Χίου και μεταφορά στα καταλύματα μας στην πόλη της Χίου στο ξενοδοχείο CHIOS CHANDRIS. Μετά την τακτοποίηση στα δωμάτια μας, θα μεταφερθούμε στον γειτονικό Κάμπο της Χίου, μια περιοχή που συνδυάζει αρμονικά το μοναδικό φυσικό τοπίο με τα τοπικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και την πλούσια ιστορία του νησιού. Θα νιώσουμε για λίγο Γενουάτες αριστοκράτες αφού θα επισκεφτούμε αρχοντικά που βρίσκονται μέσα σε μυροβόλα περιβόλια εσπεριδοειδών. Στο μικρό μουσείο Citrus στεγασμένο σε ένα αρχοντικό του 1742 θα ενημερωθούμε για την καλλιέργεια και τις ποικιλίες των εσπεριδοειδών, την παραγωγή και την εμπορική διαδικασία που έκαναν τα εσπεριδοειδή της Χίου είδος πολυτελείας στις ευρωπαϊκές αγορές μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα. Στην αυλή, θα δοκιμάσουμε χιώτικες γεύσεις, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και χυμούς που παρασκευάζονται αποκλειστικά στον χώρο. Περπατώντας στα δαιδαλώδη δρομάκια του Κάμπου, θα εντυπωσιαστούμε από τα αρχοντικά που περιβάλλονται από ψηλούς πέτρινους τοίχους και είναι όλα κατασκευασμένα από «θυμιανούσικη» ντόπια πέτρα με το γήινο κοκκινωπό χρώμα κρύβοντας τα μυροβόλα περιβόλια με τα εσπεριδοειδή. Θα μάθουμε για το δομικό-διακοσμητικό αυτό λίθο, για την αρχιτεκτονική των αρχοντικών, την προέλευση και τις ποικιλίες των εσπεριδοειδών και τον πλούτο που επέφερε το εμπόριό τους.

Το απόγευμα στην πόλη της Χίου θα περπατήσουμε στα στενά δρομάκια του παράκτιου κάστρου της που κατοικείται συνεχώς από την κατασκευή του, στα τέλη του 10ου αιώνα, στη θέση περίπου της αρχαίας πόλης και σε άμεση σχέση με το λιμάνι. Θα θαυμάσουμε κτίρια ποικίλων εποχών όπως το «Παλάτι Ιουστινιάνι», τη «Σκοτεινή φυλακή», τον πύργο «Κουλάς», τα οθωμανικά λουτρά μέχρι το επιθαλάσσιο τείχος. Στον παραλιακό πεζόδρομο του πολύβουου κεντρικού λιμανιού θα εντοπίσουμε απολιθώματα πάνω στον λιμενοβραχίονα, και θα μάθουμε ιστορίες της «φτωχής Προκυμαίας» και του κινηματογράφου «Ρεξ». Η βόλτα μας θα καταλήξει σε ταβέρνα όπου θα φάμε γεύσεις σπιτικής κουζίνας, με επιρροές φυσικά από την τοπική γαστρονομία.

Το βράδυ θα γνωρίσουμε τον Γιάννη Μακριδάκη με τη συγγραφική του ιδιότητα, σε μια λογοτεχνική εσπερίδα στο ξενοδοχείο, όπου θα μιλήσουμε για τα βιβλία του και γενικότερα για τη λογοτεχνική δημιουργική γραφή.

2η ΗΜΕΡΑ - ΣΑΒΒΑΤΟ 17/2/2024

Μετά το πρωινό μας στο ξενοδοχείο, θα ξεκινήσουμε την περιήγηση μας στη βόρεια Χίο. Περνώντας οδικώς από το οροπέδιο του «Αίπους» θα μεταφερθούμε στα βορειοδυτικά του. Εκεί θα περπατήσουμε το «μονοπατί του Ομήρου» που θα μας οδηγήσει μέσα στο ορεινό χωριό Πιτυός. Μέσα από την επαφή μας με τους ντόπιους και την περιήγηση μας στο γραφικό χωριό, θα αντιληφθούμε τη ζωτική σημασία που έχει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων αλλά και το μόχθο που έχει καταβάλει για να επιβιώσει με τα ελάχιστα. Θα γνωρίσουμε το οικοσύστημα της περιοχής, την κτηνοτροφική και αγροτική δραστηριότητα και τα τοπικά προϊόντα. Μέσα από βόλτες και βιωματικά εργαστήρια, επίσκεψη στο μεσαιωνικό 16πλευρο Πύργο του χωριού, το παλιό ελαιοτριβείο του «Γιαννόμωρου», τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο και τη γνωριμία με τους παραγωγούς θα ενημερωθούμε και θα μάθουμε για τη διαδικασία που ακολουθούν για τη δημιουργία και παραγωγή των προϊόντων τους. Θα πλάσουμε «χερίσια» μακαρόνια και θα φάμε σε παραδοσιακή ταβέρνα στον αιωνόβιο πλάτανο του χωριού.

Έπειτα θα αναχωρήσουμε για τη Βολισσό. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά λόφου και αγναντεύει τον απέραντο κάμπο με ελαιώνες και μουριές και το Αιγαίο. Έχει μακρά συνεχή ιστορία και μάλιστα κατά το μύθο εδώ έζησε και απεβίωσε ο Όμηρος. Θα επισκεφθούμε το Κάστρο με την εκπληκτική θέα σε όλη τη βορειοδυτική Χίο και το Αιγαίο και θα αντιληφθούμε τον λόγο που χτίστηκε στη στρατηγική αυτή θέση.

Το απόγευμα, θα κλείσουμε την ημέρα μας περπατώντας σε μια μοναδικής ομορφιάς διαδρομή δίπλα στη θάλασσα μέχρι το Αγίασμα της τοπικής Αγίας Μαρκέλλας.

Το βράδυ, επιστροφή στη Χίο και ελεύθερο βράδυ. Μπορεί κανείς να περπατήσει στον πυρήνα της πόλης όπου διατηρούνται παλιά αρχοντικά και την «Απλωταριά» όπου μέχρι σήμερα υπάρχει το μεγαλύτερο μέρος της εμπορικής κίνησης.

 

3η ΗΜΕΡΑ - ΚΥΡΙΑΚΗ 18/2/2024

Μετά το πρωινό μας στο ξενοδοχείο, με πούλμαν θα μεταφερθούμε στο Λωβοκομείο, το μακροβιότερο λεπροκομείο της Ελλάδας που λειτουργούσε για 6 περίπου αιώνες.  Εκεί, ο Γιάννης Μακριδάκης μέσα από μια λογοτεχνική ξενάγηση θα μας μεταφέρει την ιστορία του Ασύλου. Η σαν παραμύθι έρευνά του επί της ανθρωπολογικής ιστορίας του ασύλου και κυρίως η ανακάλυψη, η προσέγγιση και η ηχογράφηση μιας γυναίκας που έζησε ως τρόφιμη ασθενής από λέπρα μέσα στο Άσυλο αυτό, αλλά και στην Σπιναλόγκα το 1945-59, θα μας συγκινήσει.

Στη συνέχεια με πούλμαν θα μεταφερθούμε στην περιοχή Φα για να πεζοπορήσουμε ένα ιστορικό μονοπάτι διάρκειας 2 ωρών (6km) προς το Λιθί, ένα εξαιρετικό δείγμα οδοποιίας των αρχών του 19ου αιώνα. Η διαδρομή εξελίσσεται σε ένα λιθόστρωτο μονοπάτι τμήμα του δικτύου μονοπατιών της Κεντρικής Χίου και είναι από τους ελάχιστους δρόμους που έχουν διασωθεί σε τόσο καλή κατάσταση. Στη διαδρομή θα δούμε εγκάρσια κανάλια για όδευση των υδάτων, καλοδουλεμένες ξερολιθιές, ασβεστολιθικούς όγκους, ρεματιές και περιποιημένα χωράφια με συκιές, ελιές και αμυγδαλιές ενώ μετά τα μισά της διαδρομής θα έχουμε πανοραμική θέα προς το Λιθί και τον λιμένα του.

Στη συνέχεια, θα επισκεφθούμε το σχεδόν εγκαταλειμμένο επιβλητικό μεσαιωνικό χωριό Ανάβατο.  Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 400 μέτρων περίπου και πάνω σε έναν λόφο με απόκρημνες πλαγιές. Η φυσική οχύρωση του βράχου σε συνδυασμό με την κατασκευή ενός κυκλικού τοίχου «συγκολλημένων» πέτρινων σπιτιών αποτελούν ένα σπάνιο δείγμα αμυντικής αρχιτεκτονικής. Οι περισσότεροι κάτοικοι του Ανάβατου σφαγιάστηκαν το 1822 από τους Τούρκους, ενώ ο μεγάλος σεισμός του 1881 επέφερε σημαντικές καταστροφές στα κτίρια. Επισκεπτόμενοι το χωρίο Αυγώνυμα θα θαυμάσουμε το απέραντο Αιγαίο και θα φάμε σε τοπική ταβέρνα.

Το απόγευμα στην περιοχή του Βροντάδου, σε μια πευκόφυτη χαράδρα, θα επισκεφθούμε τη Νέα Μονή ένα αριστούργημα της Ορθόδοξης αρχιτεκτονικής και αναγνωρισμένο ως Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Θα ενημερωθούμε για τη δημιουργία και το ιστορικό του μοναστηριακού συγκροτήματος, τις καταστροφές που υπέστη από ανθρώπινους και φυσικούς παράγοντες, την άμεση σχέση που είχε πάντοτε με την αυτοκρατορική αυλή και θα θαυμάσουμε τα ψηφιδωτά που κοσμούν το Καθολικό, εξαίρετα έργα Kωνσταντινουπολιτών τεχνιτών του 11ου αιώνα.

Αργά το απόγευμα, επιστροφή στη Χίο και ελεύθερο βράδυ.

4η ΗΜΕΡΑ - ΔΕΥΤΕΡΑ 19/2/2024

Μετά το πρωινό μας στο ξενοδοχείο, η γνωριμία μας με το νησί θα συνεχίσει στα Νοτιόχωρα.  Αρχικά, θα επισκεφτούμε το Ιστορικό Μουσείο για τη Σφαγή της Χίου. Η θλιβερή περίοδος της ιστορίας του νησιού, γνωστή ως "Σφαγή της Χίου" αντιπροσωπεύει έναν ανείπωτο πόνο και μια τραγωδία για την τοπική κοινότητα που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη, ενέπνευσε μεγάλους καλλιτέχνες και δημιούργησε πολλούς φιλέλληνες. Θα επισκεφτούμε τη μονή του Αγ. Μηνά για να δούμε στο καθολικό σημάδια από τα τραγικά γεγονότα και θα ενημερωθούμε σε ένα σύγχρονο μουσείο για τον τόπο που γράφτηκαν σελίδες ηρωισμού και θυσίας.

Στη συνέχεια, θα επισκεφθούμε το Μουσείο Μαστίχας Χίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και θα μυηθούμε στον κόσμο της μαστίχας! Θα μάθουμε τους λόγους που η μαστίχα ευδοκιμεί αποκλειστικά σε αυτή την περιοχή της γης.

Με συνοδό τον αγρότη πλέον Γιάννη Μακριδάκη, θα γνωρίσουμε το μαστιχόδεντρο, τα βοτανικά του χαρακτηριστικά, τις κλιματικές και εδαφικές συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξή του, θα μάθουμε για τα είδη του και τις απειλές του. Θα ανακαλύψουμε την παραδοσιακή μαστιχοκαλλιέργεια και την ορολογία που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι σε όλη τη διαδικασία όπως «κατασκευή τραπεζιών», το «κέντημα», το «δάκρυ», το «ταχτάρισμα» και το «τσίμπημα».

Στο μουσείο θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε διάφορα αντικείμενα και εργαλεία που σχετίζονται με την παραγωγή της μαστίχας και να διαπιστώσουμε πως οι τεχνοτροπίες έχουν διασωθεί αναλλοίωτες μέσα στον χρόνο κάτι που δικαιολογεί απόλυτα την ένταξη της μαστιχοκαλλιέργειας στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Θα γνωρίσουμε επίσης την κατεργασία της μαστίχας, τις ευεργετικές της ιδιότητες, τις αναρίθμητες χρήσεις της στην ιατρική, στη βιομηχανία, στην ποτοποιία, στην αισθητική και στην μαγειρική-ζαχαροπλαστική αλλά και τη διαθρεπτική της αξία! Τέλος θα αντιληφθούμε το πως ένα φυσικό προϊόν είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το πολιτιστικό τοπίο και την οικονομία της Χίου, πως ιστορικά δημιουργήθηκαν συνεταιρισμοί και τον τρόπο που μέχρι και σήμερα ο φυσικός αυτός θησαυρός «ταξιδεύει» σε όλο τον κόσμο. Μικρό διάλειμμα για να γευτούμε στο καφέ του μουσείου «υποβρύχιο» μαστίχας με θέα τα μαστιχοχώραφα!

Τα Μαστιχοχώρια με το εύφορο έδαφος, είναι χτισμένα μακριά από τη θάλασσα, όπως οι περισσότεροι παλιοί οικισμοί του Αιγαίου, οχυρωμένα από τις πειρατικές επιδρομές. Το απόγευμα, θα επισκεφθούμε δύο Μαστιχοχώρια, αρχικά τους Ολύμπους όπου μετά από μία βόλτα στην πλατεία και στα στενά του δρομάκια, θα πεζοπορήσουμε 3km το ιστορικό μονοπάτι για τα Μεστά σε ένα τοπίο ήρεμο, με χαμηλούς λόφους με θαμνώδη και δασική βλάστηση, ανάμεσα σε καλλιέργειες ελιάς και μαστίχας! Προσεγγίζοντας το καλύτερα διατηρημένο μεσαιωνικό Μαστιχοχώρι, θα εντυπωσιαστούμε αντικρύζοντας ένα «φρούριο» με ισχυρό προστατευτικό πεντάπλευρο τείχος με κυκλικούς πύργους σε κάθε γωνία του. Μπαίνοντας στο εσωτερικό, θα αναγνωρίσουμε στοιχεία περίτεχνης αρχιτεκτονικής με δαιδαλώδη διαρρύθμιση που πηγάζουν από τη Βυζαντινή περίοδο. Η βόλτα μας στον ιδιότυπο λαβύρινθο θα είναι μια αξέχαστη εμπειρία!

Αργά το απόγευμα θα φάμε σε τοπική ταβέρνα πριν τη μεταφορά μας στο αεροδρόμιο για την επιστροφή μας στην Αθήνα.

* το πρόγραμμα της εκδρομής ενδέχεται να τροποποιηθεί λόγω καιρικών συνθηκών.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ (ανά άτομο)

Τρίκλινο 430€

Δίκλινο 460€

Μονόκλινο 550€

Ο αριθμός συμμετεχόντων δεν θα ξεπεράσει τα 30 άτομα

Στην τιμή της εκδρομής περιλαμβάνονται:

  • 3 διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο CHIOS CHANDRIS

  • 3 πρωινά

  • 4 γεύματα σε επιλεγμένες ταβέρνες της περιοχής

  • Ερμηνεία περιβάλλοντος και ενημέρωση για την περιοχή από επιστήμονες σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής με σκοπό την γνωριμία του ιδιαίτερου και μεγάλης σημασίας οικοσυστήματος της περιοχής

  • Γνωριμία με τον συγγραφέα και αγρότη Γιάννη Μακριδάκη μέσα από δράσεις:

    • λογοτεχνική «ξενάγηση» στο Λωβοκομείο

    • συζήτηση για το συγγραφικό του έργο σε λογοτεχνική εσπερίδα στο ξενοδοχείο

    • βιωματική γνωριμία με τη μαστίχα σε μαστιχοχώραφα

  • Είσοδος και ενημέρωση στο Μουσείο Μαστίχας Χίου ΠΙΟΠ

  • Είσοδος στο ιστορικό μουσείο του Αγ. Μηνά για τη σφαγή της Χίου

  • Επίσκεψη και είσοδο στο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO Νέα Μονή Χίου

  • Βιωματικές δραστηριότητες αγροκτηνοτροφικού χαρακτήρα στο χωριό Πιτυός

  • Επίσκεψη, ενημέρωση και περιήγηση στα Μαστιχοχώρια Χίου

  • Πεζοπορίες με συνοδούς

  • Λήψη και διανομή φωτογραφιών

  • Σχεδιασμός, οργάνωση και υλοποίηση εκδρομής από τη Γεωπαιδεία

  • Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης

  • Οι φόροι και οι νόμιμες κρατήσεις της επιχείρησής μας

 

Στην τιμή της εκδρομής δεν περιλαμβάνονται:

  • Αεροπορικά/ακτοπλοϊκά εισιτήρια από/προς το νησί της Χίου (έκδοση εισιτηρίων από το γραφείο μας με χρέωση 10€ ανά κράτηση)

  • Φόρος Διαμονής (Τέλος Διανυκτέρευσης)

  • Αγορές στα τοπικά μαγαζιά

  • Ό,τι δεν αναφέρεται παραπάνω

  • Ταξιδιωτική ασφάλιση (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αποζημίωση ακύρωσης ταξιδιού κτλ) κόστος 8€/άτομο

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΠΤΗΣΗ

ΑΘΗΝΑ – ΧΙΟΣ 16/2/2024 10:45-11:35 AEGEAN

ΧΙΟΣ – ΑΘΗΝΑ 19/2/2024 20:30-21:25 AEGEAN

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ

ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΧΙΟΣ 15/2/2024 20:00-05:00 BLUE STAR

ΧΙΟΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ 19/2/2024 21:45-06:35 BLUE STAR

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής,
κόστος, τρόπους κράτησης, πληρωμής,

τον προτεινόμενο ρουχισμό και εξοπλισμό,
τους όρους και προϋποθέσεις εδώ:


Για κράτηση θέσης συμπληρώστε τη φόρμα

Ολυμπιονικών 9Α ΤΚ 15232 Χαλάνδρι| info@geopedia.gr | τηλ. 2130299551 |Κιν. 6984198181

    Olympionikon 9Α 15232 Chalandri | info@geopedia.gr | tel. 2130299551 |Mob. 6984198181

WWF award en.png
  • Γεωπαιδεία ΚοινΣΕπ Facebook
  • Γεωπαιδεία ΚοινΣΕπ Instagram

ΜΗΤΕ 0208Ε60000871601
ΑΡΙΘΜΟΣ Γ.Ε.ΜΗ (Α.Γ.Ε.ΜΗ): 166243961000
© 2017 ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ ΚΟΙΝΣΕΠ | GEOPEDIA SCE

bottom of page